Geoblog.pl    MadOlo    Podróże    Wietnam - wiosna 2011    Hoa Lu & Tam Coc
kwi

Hoa Lu & Tam Coc

Wietnam
Wietnam, Ninh Bình

Wczoraj nie pisalismy bo nie bylo o czym. Dzien spedzilismy leniwie szwedajac sie po uliczkach Hanoi. Tym razem mamy hotel w centrum rozrywki, dookola same jadlodajnie i bary, w nocy zycie wydaje sie nie zamierac. Zaliczylismy wieczorem nocny market, cala jedna ulica zostala zamknieta, rozstawione zostaly kramy oferujace wszystko (od spineczek, poprzez rekodziela, pirackie plyty, ubrania, po sprzet kuchenny)!

Dzisiaj wybralismy sie na wycieczke. Najpierw odwiedzilismy dawna (sprzed 1000 lat) stolice Wietnamu - Hoa Lu. Nic ciekawego. Pozostaly tu tylko 2 swiatynie (ile mozna na Boga ich ogladac) a poza tym to jest jedno wielkie targowisko. Jedynym atutem miejsca jest jego polozenie, w dolinie posrod fantastycznych skal.

Dalej ruszylismy do Tam Coc, czyli takie Ha Long posrod pol ryzowych. Zaliczylismy relaksujacy rejs lodzia. Wioslarz tachlowal raz rekami, raz nogami! Dookola ladne widoki, malownicze pola ryzowe a dookola pietrzace sie wapienne (?) ostance. Po przeplynieciu 3 jaskin lodz zawraca, a w miejscu zawrotki juz czekaja przekupki na lodziach namawiajace do zakupow. Jak odmawiasz zakupu pani bieze cie pod wlos mowiac, ze to napiwek dla wioslarza:) Niech bedzie, kupilismy. Na koniec jednak, jak wysiadalismy, inna baba wyskakuje z tekstem "tip, tip". Bez przesady, nic nie dalismy, w koncu ja tez wioslowalem ;)

Jutro jedziemy do Zatoki Ha Long, nasz ostatni etap podrozy. Nastepny wpis bedzie zatem dopiero po powrocie. Przed nami rejs stateczkiem wsrod mogotow, nocleg na wodzie a potem powrot do Hanoi i na lotnisko.

Wiecej slow podsumowania wysmazymy w Warszawie jak przemyslimy dokladnie wszystko :)

Mandaryn
Mandaryn - 2011-04-10 18:48
Widac, ze Wietnamczy strasznie lasi na kase sa...pozwole sobie zgeneralizowac. Pozdrawiam i milego spedzenie ostatnich chwil w tym kraju zycze! Widzimy sie w Wielka Srode.

Wiurka
Wiurka - 2011-04-10 20:08
Czad Polufy :D mam nadzieję, że wietnamczycy nie ograbili was z oszczędności ;p u nas wietrznie i nieciekawie- ja w tym tygodniu mam wolne wszędzie może wyskoczyć po was na lotnisko? ;) no i oczywiście nie mogę się już doczekać relacji na żywo połączonej z oglądaniem zdjęć :] pozdro

Docent co dużo słodzi
Docent co dużo słodzi - 2011-04-11 11:09
Cóż mogę dodać. Liczę na pokaz zdjęć, przekaz różnych zarazków i innych żyjątek już w Polszy naszej cukrem płynącej.

Jarmoszka
Jarmoszka - 2011-04-11 16:29
Coś mi sie zdaje że czaka Was impreza pod tytułem-opowieści z Wietnamu;)Na to licze!Sciskam

ANAR
ANAR - 2011-04-11 22:04
Przygotujcie się na szok termiczny.U nas jest chłodno a nawet zimno.Pogoda paskudna.Wygrzewajcie się na słonku ,łapcie każdy promyk na zapas.Do zobaczenia.Miłej i szczęśliwej podróży do domu.

skolim
skolim - 2011-04-12 10:33
Zachciało się prywatyzacji? Teraz trzeba wrócić. Nie lubi Olafek dłuuuugich lotów ;)

Wracajcie cali i zdrowi. I kombinujcie jakieś vietparty z pokazem slajdów,degustacją vietżarła i after party przy vietmusic.

zwiedzili 2% świata (4 państwa)
Zasoby: 44 wpisy44 95 komentarzy95 251 zdjęć251 0 plików multimedialnych0

Nasze podróże